Město reaguje na situaci ohledně javoru jasanolistého u budovy hlavního nádraží

V rámci II. etapy rekonstrukce hlavního nádraží v Pardubicích počítá Správa železnic se vznikem podzemního parkoviště. Výtah, který by do něj vedl, má vzniknout v místě, kde dnes stojí javor. Proto nyní investor zahájil kroky týkající se budoucnosti stromu. “Investor má platné stavební povolení na rekonstrukci budovy, nyní žádá o vydání povolení ke kácení dřeviny. Pro tuto žádost však musí ještě dodat městskému obvodu příslušné podklady, podle kterých vydá MO I stanovisko,” uvedl primátor města Jan Nadrchal s tím, že investor má čas na doplnění materiálů do konce srpna. “Do té doby se nebudeme k procesu více vyjadřovat,” doplnil primátor.

“Dlouhodobě říkám, že nechci, aby došlo ke kácení. To jsem i sdělila zástupcům spolků, které se zabývají ochranou stromů na společných jednáních. Nicméně by se mohlo stát, že se během stavby poškodí kořeny stromu, což by znamenalo jeho zánik. Proto jednáme s investorem o zajištění jeho ochrany. Součástí jednání je i nabídka investora, kterou je adekvátní náhrada za případně pokácený strom – pokud by povolení ke kácení dostal – kdy zástupci Správy železnic nabídli významně vyšší množství zeleně, a to částečně v místě nádraží, tak i v jiné lokalitě​,” komentovala Jiřina Klčová, náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí.

Radnice je také informována o krocích spolků, které se zaměřují na ochranu životního prostředí. Jejich petici i shromáždění vnímá jako legitimní činnost ve věci ochrany stromu.

Nicméně až do konce správního řízení nebude město předjímat, jaké další kroky budou následovat.

 

Tiskový úsek